Teamfoto RR Tuin & design
Werkzaam in Tilburg, hoofdvestiging Etten-Leur
Alles wat u dient te weten over het gesnoeid houden van bomen Redactie, 2 april 2024
Snoeien van boom met tuingereedschap

De aanwezigheid van bomen is onmisbaar in een tuin. Naast het groen zorgen ze voor schaduw en zijn van essentieel belang voor dieren en insecten. Een belangrijk aspect bij het onderhouden van bomen in uw tuin is het regelmatig snoeien ervan.

Snoeien is van vitaal belang om de boom gezond, beheersbaar en goed groeiend te houden. Het is echter een uitdagende taak waar u niet zomaar aan moet beginnen zonder enige kennis van bomen en gereedschap. Om een boom op de juiste manier te snoeien, is het van essentieel belang om voldoende kennis van bomen en gereedschap te hebben. In dit artikel gaan we in op waarom het essentieel is om bomen regelmatig te snoeien en geven we handige tips over de beste manier om dit te doen.

Belang van snoeien voor bomen

Er zijn meerdere motieven waarom het cruciaal is om een boom op gezette tijden te snoeien. Bomen leven en groeien voortdurend. Het kan gebeuren dat bomen een kant op groeien die u niet wilt of niet als mooi ervaart. De initiële reden om een boom te snoeien is om zijn vorm te bewaren.

Om te voorkomen dat de boom in verkeerde richtingen gaat groeien, kunt u de boom eens per jaar terugsnoeien. Door dit te doen, blijft de groei van de boom binnen de gewenste proporties en onder controle. Een tweede argument om bomen te snoeien is vanwege de mogelijke gevaren die ze kunnen opleveren.

Soms groeien bomen op een gevaarlijke manier, dan is het essentieel om de boom te snoeien. Let op takken die te zwaar zijn, takken die zicht belemmeren of voor obstakels zorgen. Tot slot is er nog de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van uw boom.

Snoeien is soms vereist om de boom gezond te houden. Bij het snoeien moeten mogelijk zieke takken of grote delen van de boom worden verwijderd. Het kan voorkomen dat de grootte van de boom de gezondheid bedreigt en daarom is snoeien noodzakelijk.

Snoeitips die u moet kennen

Bij het snoeien is het van belang om niet te overdrijven met het wegsnijden van takken. Probeer maximaal 20% van de blad dragende takken te verwijderen. Om te voorkomen dat er uitlopers ontstaan, is het noodzakelijk om takken aan de basis weg te snoeien. Wees voorzichtig dat u niet te dicht op de stam snoeit, aangezien dit het risico op ziekte van de boom verhoogt.

Als takken van grote dikte zijn, verwijdert u deze in 2 stappen. Eerst zaagt u de tak in op de gewenste plek aan de onderkant. Vervolgens verwijdert u de tak van bovenaf. Op deze manier zal de tak niet onverwachts breken of scheuren, waardoor het een veiligere methode is.

Het is belangrijk om hoofdtakken die naar binnen groeien altijd weg te snoeien. Het verwijderen van dood hout is een belangrijke taak. Altijd de zwakste tak snoeien bij takken die tegen elkaar schuren.

Het is tijd om de boom te snoeien, bereid u voor!

Zodra alle noodzakelijke richtlijnen zijn vastgesteld, kunt u aan de slag met de voorbereiding. Het is slim om de nodige gereedschappen bij de hand te hebben voordat u gaat snoeien. Met een goede snoeischaar als basis, kunt u efficiënt middelgrote en dunne takken snoeien.

Bij hogere takken kan een telescopische snoeischaar van pas komen als u er een aanschaft. Voor het weghalen van dikkere takken zijn een takkenschaar of snoeizaag onmisbaar. Denk eraan om naast het gereedschap ook het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal bij elkaar te verzamelen.

Bij het snoeien is het van belang om een ladder en volledig dekkende kleding te dragen. Gebruik tevens beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Het snoeiwerk kan bijna beginnen. Voordat u begint, is het belangrijk om eerst een plan van aanpak te maken. Voordat u aan het snoeien begint, is het cruciaal om te bepalen wat er met de boom moet gebeuren en welke vorm u wilt handhaven. Controleer tevens op risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Voordat u begint met snoeien, is het van belang om te bepalen wat en hoe u te werk gaat. Dit zorgt voor een makkelijke en veilige snoeibeurt. Het is essentieel om alle zijden van de boom te snoeien, gezien snoeien de groei van de boom bevordert en een ongelijke groei kan veroorzaken. Nu kunt u aanvangen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u de regels goed in acht neemt en dat u veilig te werk gaat.

Het inschakelen van een specialist voor het snoeien van bomen kan een verstandige keuze zijn

Het snoeien van bomen kan een uitdagende taak zijn die de nodige zorg en aandacht vereist. Als u de taak liever aan ervaren specialisten overlaat, dan is dat ook een goed idee!Bij vragen of behoefte aan ondersteuning kunt u altijd RR Tuin & design bereiken via 076 200 8628.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 076 200 8628

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over RR Tuin & design

Welkom bij ons hoveniersbedrijf, opgericht door Riley in 2017!


Wij zijn een jong en ambitieus bedrijf met een grote passie voor tuinen en alles wat daarbij komt kijken. Onze werkzaamheden zijn dan ook zeer divers en omvatten onder andere:


Adviseren: We staan klaar om u te voorzien van deskundig advies op maat. Of u nu vragen heeft over tuinontwerp, beplanting of onderhoud, wij helpen u graag.


Ontwerp in 3D met presentatie: Met behulp van geavanceerde technologie kunnen we uw tuin tot leven brengen met gedetailleerde 3D-ontwerpen en presentaties. Zo krijgt u een realistisch beeld van het eindresultaat nog voordat we aan de slag gaan.


Realisatie van ontwerpen en renovatie: Van het aanleggen van nieuwe tuinen tot het renoveren van bestaande tuinen, wij hebben de expertise en ervaring om uw droomtuin te realiseren. We zorgen voor een professionele uitvoering en streven naar het hoogste kwaliteitsniveau.


Onderhoud van zakelijke of particuliere tuinen: Of u nu een bedrijfstuin of een privétuin heeft, wij staan voor u klaar om het onderhoud te verzorgen. Van regelmatig snoeien en maaien tot het verzorgen van beplanting en het behouden van een gezond groen landschap.


Wat ons onderscheidt, is onze passie en oog voor detail in al onze werkzaamheden. We streven ernaar om samen met u als opdrachtgever naar het gewenste resultaat toe te werken, volledig afgestemd op uw behoeften en wensen.


Heeft u interesse gekregen in ons bedrijf? We komen graag vrijblijvend bij u langs om de diverse mogelijkheden te bespreken en uw wensen in kaart te brengen. Neem contact met ons op om een afspraak te maken. Samen creëren we een prachtige tuin waar u van kunt genieten!


Tuinkeur

Reviews van RR Tuin & design

Door J
Op 10 juni 2023
10

Heel tevreden over het advies, communicatie en uitvoering. Zeker een aanrader!

Door I
Op 22 augustus 2022
10

Prima ervaring, aanrader!

Door G
Op 22 juli 2022
10
Review heeft geen inhoud
Door M
Op 17 juli 2022
10

Ze hebben heel mooi werk geleverd. We zijn heel tevreden en hebben hem al bij meerdere mensen aanbevolen.

Door R
Op 4 maart 2022
10

Vriendelijke en snelle service, alles volgens afspraak opgeleverd. Resultaat mag er zijn.

Door J
Op 2 maart 2022
10

Prima werklui die zich aan de afspraken houden en interesse tonen voor de wensen van de klant. Prima werk geleverd. Geven ook advies over andere dingen die in de tuin kunnen gebeuren. Een AANRADER voor iedereen in de omgeving Breda , Etten Leur en gemeente Halderberge

Door I
Op 1 maart 2022
8

Riley heeft goed naar onze wensen geluisterd en vorig jaar een prachtig ontwerp gemaakt. Goed uitgevoerd en veranderingen tijdens de aanleg gingen ook soepel. Wij vonden het jammer dat hij met teveel klussen tegelijkertijd bezig was waardoor het werk langer duurde en wat slordig afgewerkt was. Nu nog steeds houdt hij een vinger aan de pols of de tuin zich goed ontwikkeld.

Door W
Op 20 januari 2022
10

Riley weet wat de klant wil en heeft verstand van zaken. Een stapje extra is geen enkel probleem voor deze jonge ondernemer. Aanrader !

Door Y
Op 11 januari 2022
8

Team Riley is hardwerkend, klantvriendelijk en kan goed probleem-oplossend werken. Niets is te veelgevraagd, Riley voldoet zeker aan zijn doel klanten zoveel mogelijk te ontzorgen.

Door P.V.D.S
Op 10 januari 2022
10

Zeer nette jongeman, komt afspraken perfect na.

Door J
Op 7 september 2021
8
Review heeft geen inhoud
Door R.S
Op 7 juli 2020
10

Prima service! Goede kennis van zaken, goede inzet, redelijke prijzen

Door P
Op 14 april 2020
10

Eerlijk en open bedrijf, komt afspraken goed na en geeft goed advies. Werkzaam heden perfect uitgevoerd en netjes achter gelaten. Dus de volgende weer.

Door M.V.V.D.L
Op 31 maart 2020
8

Wij zijn super tevreden over de werkzaamheden. Riley heeft voor ons, ons terras opnieuw gelegd. Mooi strak. Tevens heeft hij een mooi ontwerp voor onze voortuin gemaakt en deze top uitgevoerd. Riley is vriendelijk, betrouwbaar en een harde werker.

Door L
Op 27 februari 2020
10

Riley heeft mijn tuin aangelegd. Ik was bij hem terechtgekomen, omdat ik van zijn werkwijze hoorde en ik me hierin goed kon vinden. Hij werkt namelijk erg netjes. Ook erg tevreden over het resultaat. Een aanrader!

Door C.V.P
Op 27 februari 2020
10

Riley heeft uitmuntend werk geleverd. Hij is erg betrouwbaar en vakbekwaam. Hij gaat pas weg als alles in orde is en heeft een enorme passie voor zijn werk.